10 місце: Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: в 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Однак і плювати - справа не проста, тому кращі «плевальщікі» цінувалися і шанувалися в народі.
У бурсі про прочуханку говорили: «Це вам не ріпу сіяти!»
У бурсі про прочуханку говорили: «Це вам не ріпу сіяти!»
9 місце: Відваром буряка в Росії користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапила вона до нас з Візантії, про що говорить походження російської назви від грецького «сфекелі».
8
місце: Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, цвітна ...
Цвітну капусту Марк Твен називав капустою, яка закінчила коледж. Брокколі американці називають «капустою з університетською освітою».
7 місце: Картопля з'явився в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають,
що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли його виростили,
пригостив друзів її стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням його варили і густо посипали цукром.
6 місце: Горошок був першим овочем, закритим у консервну банку.
5 місце: Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші - «охолоджуючим» і викликає простуду.
4 місце: Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад,
в книзі «Повний посібник із садівництва», виданої в Данії в 1774 р,
писалося: «Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто
їх поїдає». На Русі помідори довго називали «скаженими ягодами».
3 місце: Морква з 1991 р в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт
морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться
тільки з фруктів.
2 місце: Фахівці до цих пір не вирішили, овочем чи фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав це в оцті, а у графа
Завадовського це шаткували, як капусту, зберігали в діжках і варили з
цього борщ.
1 місце: Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.
Немає коментарів:
Дописати коментар